Beaune Woeste Wijngronden

Beaune: met én zonder kinderen meer dan het bezoeken waard

Beaune: hoofdstad van de wijnstreek Bourgogne! Een vakantie in Frankrijk bracht ons bij deze prachtige stad. Een bijzondere stad in een bijzondere streek! Verwacht met ruim 20.000 inwoners geen immense stad. Wel een wijnstad met een rijk historisch verleden en een echt Frans centrum. Wij (Arno, Els & Evi) gingen op een zaterdag in juli op pad. Geen rekening gehouden met de markt die er was, maar wel met de ruim 30 graden en een vierjarige dochter. Een niet al te volle planning dus ? En de dag begon goed: een welkom in stijl, want zelfs op de rotondes hebben ze wijnstokken geplant.


Uiteraard Hospice de Beaune!

Bij een bezoekje aan Beaune kun je uiteraard niet om het Hospice de Beaune heen. Wij deden hier een rondleiding met audiotour en ja, deze is ook goedgekeurd door onze dochter. Ze hebben een speciale kinderroute waardoor ze op avontuur ging door het Hospice. Met eigen nummers en een eigen koptelefoon gingen we op pad en kwamen we 2 uur later weer naar buiten.

Het Hospice is gebouwd in de 15e eeuw maar tot 1971 is het nog als ziekenhuis gebruikt. Iedereen die zorg nodig had, kreeg deze kosteloos. De gedachtegang van de oprichters is over al deze jaren nog steeds terug te zien. Beaune heeft ondertussen een publiek ziekenhuis gebouwd op een andere plek. Dit is nog steeds hun belangrijkste activiteit. Toch bijzonder dat dit nieuwe ziekenhuis nog steeds wordt beheerd door de zusterorde (en deels worden betaald van de opbrengsten van de wijn). 

Het bijzondere gebouw is in negen jaar tijd gebouwd in de typische bourgondische bouwstijl. Het wereldberoemde kleurrijke dak is pas te zien zo gauw je het binnenplein op loopt. Je krijgt letterlijk een kijkje in de keuken: van de apotheek, de zalen en de kapel. Ook krijg je een beeld van alle medische hulpmiddelen door de eeuwen heen. En ja, dan zijn we nóg een keer blij dat wij zijn geboren in deze eeuw…Beaune als tussentop

Beaune is ook een populaire tussenstop als je richting het zuiden van Frankrijk rijdt. Omdat de stad niet immens groot is, is de stad ook voor een dag leuk om aan te doen.

De wijngaarden van Beaune

Naast het nieuwe ziekenhuis is de zusterorde ook eigenaar van het historische monument Het Hospice én de waardevolle wijngaarden. In eerste instantie waren de wijngaarden bedoeld om de kosten van het Hospice te dekken. Ze breidden zich door de eeuwen heen steeds verder uit. Onder andere door ze aan te kopen, door de vele donaties en door ze te ruilen. Zo bezit de zusterorde de meest kostbare wijngaarden in de bekendste delen van de Bourgogne! Jaarlijks zijn de wijngaarden van het hospice goed voor 160.000 liter wijn. Dat staat gelijk aan ruim 700 wijnvaten van 228 liter!

Al 150 jaar lang worden de wijnen van het Hospice op de 3e zondag in november geveild. Christies organiseert deze wereldbekende veiling waarmee ze duizenden bezoekers naar Beaune trekken. In dat weekend is er ook een wijnproeverij in de kelders van het Hospice. Deze wijnkelders liggen zelfs tot ver onder de straten van Beaune. Bijzonder dus! De opbrengst van de veiling gaat uiteraard naar het erfgoed van het Hospice en naar andere goede doelen. Plan je dus een bezoekje? Overweeg deze veiling mee te pikken!
Route Des Grand Crus

Ben je met de auto in de Bourgogne streek? Volg dan ook de Route Des Grand Crus. Een populaire wijnroute, waarbij je langs 37 dorpen en de wereldberoemde wijnen rijdt. Door ons uitstapje naar Beaune hebben we hieraan mogen proeven en het smaakt zeker naar meer!

Beaune: hoofdstad van de wijnstreek Bourgogne…

…dan kan het niet anders, dan dat Bourgogne een prachtige wijnstreek moet zijn. Hij is niet alleen prachtig, maar ook wereldberoemd! Het klimaat in de Bourgogne maakt het voor wijnboeren lastig om druiven te verbouwen. Het kenmerkt zich door koude winters en warme zomers. In de herfst valt er veel regen en de nachtvorst in de winter kan zorgen voor een minimale opbrengst. Het verschil in kwaliteit is daardoor groot. Maar: komen alle omstandigheden op een goede manier samen? Dan krijg je wereldberoemde wijnen uit de Bourgogne.


Op pad in Beaune met kinderen

Naast de rondleiding door het Hospice, hebben wij een treintje gepakt om de omgeving en de stad verder te verkennen. Tegenover het Hospice kun je instappen. Ze wijzen je per taal toe aan de wagon dus een beetje op tijd komen is wel handig. En zo’n treintje: misschien iets té toeristisch maar wel een handige manier om iets mee te krijgen van buiten de stad én een leuke activiteit voor onze dochter. Win-win dus. Verwacht verder niet allerlei speeltuinen in de stad. Of tenminste, wij kwamen ze niet tegen. We lazen we achteraf dat er een kleine speeltuin is in Parc de la Bouzaize.

Wij hadden in de planning om ook naar Beaune Côte Plage te gaan. Een natuurlijk buitenbad met glijbanen en duikplanken op nog geen 15 min rijden vanuit de stad. Ze hebben vier verschillende baden en heerlijke strandjes om te relaxen of om de energie eruit te spelen. En met prachtige uitzichten op de omliggende wijngaarden leek ons dit een cadeautje voor zowel dochter als ons. Onze dag was echter lang genoeg waardoor wij uiteindelijk een frisse duik hebben genomen bij terugkomst.

Bourgogne wijn Woeste wijngronden

Beaune en de Bourgogne zijn zeker aan te raden voor een bezoekje. Beaune deden wij één dag aan, maar de Route des Grand crus door de Bourgogne en de wijnveiling van het Hospice staan zeker nog op onze lijst.Brandend benieuwd naar meer?