Ossenstaartsoep met Madeira Woeste wijngronden

Ossenstaartsoep met Madeira

Bijna dagelijks geniet Elly van een kop soep! Dit keer stond er een ossenstaartsoep op de planning. Verrijkt met Madeira of madera. Dit is een versterkte, zeer lang houdbare wijn, afkomstig van het Portugese eiland Madeira. Het heeft een wat rokerige, karamelachtige smaak en daardoor heerlijk in deze ossenstaartsoep.


Je neemt:

  • 5 vleesbouillon blokjes
  • 3 lepels gedroogde tijm
  • 5 laurierblaadjes
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 2 kg ossenstaart
  • 5 winterwortels
  • 5 uien
  • 5 tenen knoflook
  • 5 stengels bleekselderij
  • 1 selderij knol
  • 3 prei
  • 4 blikjes tomatenpuree
  • Een fles Madeira


Aan de slag

Je brengt 5 liter water aan de kook met daarin:

  • 5 vleesbouillon blokjes
  • 3 volle lepels gedroogde tijm
  • 5 laurierblaadjes

Vervolgens:

  • Bak je 250 gram gerookte spekblokjes in boter
  • Bak je 2 kg ossenstaart bruin in spekvet
  • Daarna haal je de spekjes eruit. Deze gebruik je verder niet, behalve dan voor een ander gericht 🙂
  • Je voegt de ossenstaart bij de bouillon

Daarna snijd je het volgende grof en bak je dit in het zelfde vet (eventueel voeg je wat extra boter toe):

  • 5 winterwortels
  • 5 uien
  • 5 knoflook teen
  • 5 stengels bleekselderij
  • 1 selderij knol
  • 3 prei

Doe daarna het groentemengsel bij de bouillon met ossenstaart. Deze laat je vervolgens 8 uur trekken.

Tot slot:

  • Haal het vlees uit de pan en snijd die heel fijn
  • Roer 4 blikjes tomatenpuree door de bouillon
  • Pureer de bouillon met bijvoorbeeld een staafmixer
  • Voeg het vlees weer toe en breng het geheel op smaak met peper, zout en tabasco.

En dan het moment suprême….. schep soep in een kop en voeg flinke scheut MADEIRA toe. Enjoy!

Restje wijn over?

Lees dan eens deze blog met 9 tips over wat te doen met je bodempje wijn. Weggooien is zonde! Gun ze een tweede ronde 🙂

Lees verder



Brandend benieuwd naar meer?