
Ossenstaartsoep met Madeira
Bijna dagelijks geniet Elly van een kop soep! Dit keer stond er een ossenstaartsoep op de planning. Verrijkt met Madeira of madera. Dit is een versterkte, zeer lang houdbare wijn, afkomstig van het Portugese eiland Madeira. Het heeft een wat rokerige, karamelachtige smaak en daardoor heerlijk in deze ossenstaartsoep.
Je neemt:
- 5 vleesbouillon blokjes
- 3 lepels gedroogde tijm
- 5 laurierblaadjes
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 2 kg ossenstaart
- 5 winterwortels
- 5 uien
- 5 tenen knoflook
- 5 stengels bleekselderij
- 1 selderij knol
- 3 prei
- 4 blikjes tomatenpuree
- Een fles Madeira
Aan de slag
Je brengt 5 liter water aan de kook met daarin:
- 5 vleesbouillon blokjes
- 3 volle lepels gedroogde tijm
- 5 laurierblaadjes
Vervolgens:
- Bak je 250 gram gerookte spekblokjes in boter
- Bak je 2 kg ossenstaart bruin in spekvet
- Daarna haal je de spekjes eruit. Deze gebruik je verder niet, behalve dan voor een ander gericht 🙂
- Je voegt de ossenstaart bij de bouillon
Daarna snijd je het volgende grof en bak je dit in het zelfde vet (eventueel voeg je wat extra boter toe):
- 5 winterwortels
- 5 uien
- 5 knoflook teen
- 5 stengels bleekselderij
- 1 selderij knol
- 3 prei
Doe daarna het groentemengsel bij de bouillon met ossenstaart. Deze laat je vervolgens 8 uur trekken.
Tot slot:
- Haal het vlees uit de pan en snijd die heel fijn
- Roer 4 blikjes tomatenpuree door de bouillon
- Pureer de bouillon met bijvoorbeeld een staafmixer
- Voeg het vlees weer toe en breng het geheel op smaak met peper, zout en tabasco.
En dan het moment suprême….. schep soep in een kop en voeg flinke scheut MADEIRA toe. Enjoy!


Restje wijn over?
Lees dan eens deze blog met 9 tips over wat te doen met je bodempje wijn. Weggooien is zonde! Gun ze een tweede ronde 🙂
Brandend benieuwd naar meer?
- Aspergesoep met Sorentberg RieslingDeze week (midden juni) alweer de laatste week dat we ze kunnen kopen! Asperges! Daarom maakten we vandaag een voorraadje soep voor in de vriezer. En… aten ervan op het terras. Soep is altijd zo’n […]
- Verse pasta met varkenshaas, salade én Viognier – Debby van der ZandeNet als half Nederland volgen wij ook de kookvideo’s van Debby van der Zande uit Oldenzaal. Debby is zoals ze zelf zegt een huis-, tuin- en keukenkoker. Simpel en gezond. In haar keuken staat alleen […]
- Ossenstaartsoep met MadeiraBijna dagelijks geniet Elly van een kop soep! Dit keer stond er een ossenstaartsoep op de planning. Verrijkt met Madeira of madera. Dit is een versterkte, zeer lang houdbare wijn, afkomstig van het Portugese eiland […]