
Flammkuchen én Carazon de Leon Verdejo
Op maandag maken we vaak de restjes van het weekend op. Wat is er dan lekkerder dan het maken van een flammkuchen! Of zoals ze in Frankrijk noemen: de tarte flambée. Een van oorsprong Duits gerecht. Om precies te zijn: uit de Elzas. Het verhaal gaat dat bakkers met overgebleven deeg testten of hun houtgestookte oven heet genoeg was om brood te bakken. Zij legden een dunne rol deeg in het midden. Bij een goede temperatuur was de deeg binnen een aantal minuten gaar. Te hoge temperatuur? Dan vatte het deeg vlam. Flammkuchen dus! Het groeide uit tot een regionale specialiteit en nu overal bekend gerecht. We drinken er een witte Carazon de Leon Verdejo bij.
Men neme:
- Créme fraiche
- Feta kaas
- Bosuitjes
- Groene asperges
- Rode ui
- Gerookte zalm
- Peper en zout
Even draaien met de pepermolen en hop de oven in. Smullen maar! Nog meer genieten? De gevulde plank midden op tafel en met de handen eten. En dan in die vette hand een koel glas Verdejo – Carazon de Leon. Man man man….Het voelt als zondag!


Wijnweetje
Heb je je wel eens afgevraagd hoe de verschillen tussen droge witte wijn en zoete witte wijn ontstaan? Het heeft veel maken met het gistingsproces waarin suikers worden omgezet in alcohol. Benieuwd naar het hele verhaal?
Brandend benieuwd naar meer?
- Ossenstaartsoep met MadeiraBijna dagelijks geniet Elly van een kop soep! Dit keer stond er een ossenstaartsoep op de planning. Verrijkt met Madeira of madera. Dit is een versterkte, zeer lang houdbare wijn, afkomstig van het Portugese eiland […]
- Sappige kip met tahin met Pinot grigioAf en toe moet je jezelf verwennen en dat had ik deze week nog niet gedaan 😉. Het nieuwe kookboek van Jamie Oliver is uit, en als enorme fan, móet je die natuurlijk hebben! De titel […]
- Burrata en geroosterde druiven (SIMPEL Ottolenghi) met Albarino wijnSoms zie je receptjes die je gewoon moét proberen! Dit was er ook zo een. Burrata met geroosterde druiven en basilicum. Het komt uit een kookboek die we al enkele jaren in huis hebben, maar […]