De perfecte wijn: tips om de juiste te kiezen

Iets met bomen en een bos en de weg kwijt zijn… Voor velen herkenbaar als je een wijnwinkel binnenloopt of die ene perfecte wijn online wilt bestellen. Zoek je een wijntje voor een speciale gelegenheid, wil je indruk maken op je gezelschap, is de fles voor je wijncollectie, óf om dagelijks van te genieten tijdens het eten. Allerlei opties, en tja, dus ook allerlei opties om uit te kiezen. In deze blog helpen we je graag op weg om die perfecte wijn voor jou te kiezen. Daarom onze tips om de juiste te kiezen! 


1. Volg het pad in deze infographic naar jouw perfecte wijn

Ben je opzoek naar een fles voor eigen gebruik of voor iemand anders? Heb je een dinner party of een opening van een galerie? Of zoek je een fles wijn van te genieten op de camping. Vele mogelijkheden komen voorbij in deze infographic, met als resultaat een advies voor een type wijn. Ideaal om te bepalen welke wijn past bij welke gelegenheid!


2. Doe de smaakprofielen test

Het achterhalen van je eigen smaakprofiel wordt eenvoudig én leuk gemeten in deze test van Gall & Gall. Met maar 13 vragen die je binnen 24 seconden kunt beantwoorden, weet jij waar jouw smaakvoorkeuren liggen. Het resultaat: een leuk omschreven profiel én tips voor het type wijn dat bij jou past. Iedere wijn wordt door Gall & Gall beoordeeld op zes smaakelementen: mondgevoel, zuurgraad, suikergehalte, complexiteit, intensiteit en tannines bij rode wijn. Op basis hiervan geeft de test een voorkeur voor rode en witte wijn. 

Welk profiel binnen de rode wijnen past bij jou? 

 • Royal Red: Stevig, verfijnd, veel smaak
 • Classic Red: Stevig, bite, 
 • Fruit smoothie: Fruitig, sappig, toegankelijk
 • Big Red: Soepel, veel smaak, intens
 • Easy Rider: Soepen, rond, toegankelijk
 • Fresh Red: Fruitig, fris, verfijnd

En binnen de witte wijn? 

 • Big White: Vol, zacht, soepel
 • Sugar Honey: Vol, zoet, toegankelijk
 • Classic White: Fruitig, verfijnd, klassiek
 • Fresh Hammer: Fris, veel smaak, intens
 • Fresh Prince: Fris, verfijnd, sappig
 • Fruit Lover: Fruitig, licht, toegankelijk


3. Smaakprofiel: check! En nu?

In verschillende webshops kun je alle wijn filteren op jouw smaakprofiel. Ideaal dus, want zo zie je door de bomen weer eerder het bos! Ook kun je in het restaurant haarfijn uitleggen welke smaken je weet te waarderen en in sommige winkels wordt ook het smaakprofiel aangegeven bij de wijn. Makes life easier, en daar houden wij wel van :). 

Zijn dit dan nu ook dé smaakprofielen? Nee zeker niet! Merken hebben hun eigen smaakprofielen die zij inzetten in hun webshop of winkel. Winkels willen jou het zo makkelijk mogelijk maken om te kiezen. En niet alleen te kiezen, maar ook om je te binden aan hun platform. Zo worden smaakprofielen ook vaak als commercieel middel ingezet. Hoe handig is het als jij jouw profiel bij hen opslaat door er een account aan te maken? Wat ons betreft niets mis mee, het zorgt namelijk écht voor gemak. Maar wel goed om je bewust van te zijn.


4. Gebruik een app voor jouw perfecte wijn


Gebruik je liever een app om te achterhalen wat voor jou de perfecte wijn is? Dan is Vivino aan te raden. Zoals ze zelf aangeven: Wij zijn de vaakst gedownloade wijnapp ter wereld. Om het iets objectiever te houden: Bij BNNVara hebben ze de app (al wel jaren geleden) ook uitgebreid getest en daarover het volgende artikel geschreven. Zelf gebruiken we de app ook regelmatig: Je scant in een mum van tijd het etiket op de wijnfles. Het helpt je om door de bomen weer het bos te vinden én geeft je bijvoorbeeld handige wijn-spijs tips.


5. Proeven, proeven, proeven: een kwestie van smaak


Natuurlijk is er veel meer te schrijven over het kiezen van de perfecte wijn. Ben je een beginnende wijndrinker die graag een goede wijn wil kiezen en op zoek is naar meer verdieping? Dan geven we je graag de tip om te gaan proeven, proeven en proeven. Proberen is immers beter dan bestuderen! Bestel eens een wijnproeverijbox (zoals deze). nodig vrienden uit en leer op een andere manier naar wijn te kijken. Ga je toch voor de snelle variant? Dan hopen we je met de bovenstaande tips verder te geholpen te hebben!


Brandend benieuwd naar meer?