Hoeveel glazen uit een fles wijn haal jij?

Het snelle antwoord: de richtlijn is 6 tot 7 glazen uit een gemiddelde fles van 75cl. Een gemiddeld wijnglas bevat ongeveer 12 cl. Haal je minder glazen uit een fles wijn? Je bent zeker niet de enige: uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat we onbewust vaak uitschieten met inschenken. Dit is echter het snelle antwoord. De vraag is namelijk complexer dan gedacht.


Hoe zit het nu precies met het aantal glazen uit een fles wijn?

Een inkopper: het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel wijn je in een glas schenkt. Dit klinkt eenvoudig, maar uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat dit complexer is om in te schatten dan gedacht. “Zo’n 60 procent van de mensen denkt dat je uit een fles wijn van 75 cl 6 glazen kan halen, maar in feite zijn dat er 7,5”, aldus Ninette van Hasselt, hoofd Expertisecentrum Alcohol van het instituut.

Hoeveel schenk je eigenlijk in een glas?

De algemene richtlijn is dat je ongeveer ⅓ van het glas vol schenkt met wijn. “Dit doe je om de wijn te beluchten en het tot uitdrukking laten komen van de aroma’s”, aldus Ophélie Neiman (auteur van het ‘wijnkenner word je zo’). Een andere richtlijn is dat het afhankelijk is van je glas en de wijnsoort. Volgens de Amerikaanse sommelier Countert schenk je rode wijn tot net onder de bolling van het glas. Rosé schenk je net iets tot boven de bolling, en witte wijn op de bolling. Omdat rode wijnglazen net iets groter zijn, schenk je wel iedere ronde evenveel wijn in. Daarbij geven sommigen aan dat je met warm weer liever iets minder witte wijn in je glas wilt serveren. Zo kun je je wijn koeler blijven drinken, omdat je vaker koele wijn inschenkt. 

Het antwoord is dus iets complexer dan de richtlijn. Onze mening? Eigenlijk houden we niet zo van allerlei regeltjes. Toch houden we automatisch vaak de richtlijn van ⅓ glas aan.

Houd je regelmatig een restje wijn over?

In plaats van je glas net iets te vol te schenken, kun je hier heel veel mee! Geef ze een tweede ronde, want weggooien is ook zonde. Lees hier alles over in de blog ‘Rommelige restantjes’

Lees verder

Hoeveel schenk je eigenlijk in een glas?

De algemene richtlijn is dat je ongeveer ⅓ van het glas vol schenkt met wijn. “Dit doe je om de wijn te beluchten en het tot uitdrukking laten komen van de aroma’s”, aldus Ophélie Neiman (auteur van het ‘wijnkenner word je zo’). Een andere richtlijn is dat het afhankelijk is van je glas en de wijnsoort. Zo schenk je rode wijn tot net onder de bolling van het glas. Rosé schenk je net iets tot boven de bolling, en witte wijn op de bolling. Omdat rode wijnglazen net iets groter zijn, schenk je wel iedere ronde evenveel wijn in. Daarbij geven sommigen aan dat je met warm weer liever iets minder witte wijn in je glas wilt serveren. Zo kun je je wijn koeler blijven drinken, omdat je vaker koele wijn inschenkt. 

Het antwoord is dus iets complexer dan de richtlijn. Onze mening? Eigenlijk houden we niet zo van allerlei regeltjes. Toch houden we automatisch vaak de richtlijn van ⅓ glas aan.


Om nog door te gaan over de regels…

Naast de richtlijnen over de hoeveelheid wijn in een glas, zijn er ook ‘regels’ hoe de wijn in te schenken. De fles houd je aan de onderkant vast, het liefst met je duim in de ziel van de fles. Vervolgens schenk je de wijn in een vloeiende beweging in het glas. Om druppels op je gave tafel te voorkomen, sluit je het af met een draai vanuit je pols. Dit zorgt ervoor dat de druppel terugvalt in de fles. Tenminste, na enige oefening en handigheid 🙂

Vind je het leuk om dit soort praktische tips te lezen?

Dan kunnen we het boek ‘Wijnkenner word je zo’ aanraden. Het geeft je als (beginnende) wijnliefhebber een schat aan informatie én praktische tips.

Brandend benieuwd naar meer?