Amarone wijn Woeste Wijngronden

Amarone wijn – Amarone della Valpolicella

Een hele mond vol, spreek het op je beste italiaans uit en het klinkt nog sjieker.  Maar wat is het? Amarone wijn behoort tot een van de kopstukken van Italië. En dan hebben we het niet over de maffia maar over een sublieme droge rode wijn. De andere kopstukken zijn Barolo en Brunello di Montalcino. Rode wijnen die je drinkt op bijzondere momenten of om kado te doen als je echt voor kwaliteit gaat.


Waar komt de Amarone wijn vandaan

Als je net als ons in de vakanties de Italiaanse heuvels plat loopt, ben je er vast wel eens geweest. Op zijn minst ben je er doorheen gereden. Deze wijn wordt namelijk maar in één gebied over de hele wereld geoogst: de regio Veneto en de wijnstreek Valpolicella. Deze regio ligt links boven Verona. Geen vliegschaamte? Vanaf vliegveld Verona sta je in 20 minuten midden tussen de druifjes.


Regio Valpolicella, maar wat is Amarone wijn dan?

Goede vraag: Amarone komt uit het Italiaanse “amaro”. Dit betekent niks meer en minder dan gewoon bitter. We moeten toegeven, het klinkt minder aantrekkelijk. Maar dit wijst ons op de extra tannines die in de Amarone wijnen voorkomen. En geloof ons maar, hier hebben ze er een wijnneusje voor. Naast de Amarone wijn, komen er ook nog andere wijnen uit de Valpolicella streek. Zelfs van dezelfde blend: de Corvina, Rondinella en Corvinone druif. De andere wijnen zijn Valpolicella Classico, Valpolicella Ripasso en Recioto della Valpolicella een dessert wijn.

Amarone della Valpolicella: de druiven die worden gebruikt

Amarone is gemaakt van een zogenaamde blend. Een blend is een wijn gemaakt van meerdere druivenrassen. De drie belangrijkste druivenrassen in de Amarone wijn zijn de Corvina, Rondinella en Molinara.

De hoofdrol is weggelegd voor de Corvina druif. Vaak beslaat 70% van de wijn blend uit de Corvina druif. Deze druif groeit buiten Valpolicella nergens anders ter wereld. De karakteristieke frisheid van de wijn hebben we te danken aan de zuurgraad en het gemiddelde suikergehalte van deze bijzondere druif. De mooie dieprode kleur van de wijn is het werk van de Rondinella druif. En de Corvinone doet ook nog een duit in het druiven zakje. Deze zorgt voor de structuur en de levensduur van de wijn. Een samenwerking waar we U tegen zeggen!


Een blend dus, maar hoe maken ze Amarone wijn?

De druiven oogsten ze meestal in de eerste weken van oktober. Dit doen zij handmatig waardoor ze echt de aller rijpste druiven kunnen plukken. Daarna leggen ze de druiven te drogen. Dit gebeurt op traditionele wijze: op matten in een speciale ruimte met optimale omgevingscondities. Deze methode noemt men appassimento. Na 120 dagen hebben de druifjes zo’n 30% van hun vocht verloren. De gedroogde vruchtjes zijn nu dubbel geconcentreerd en hebben een extra hoog suikergehalte. Deze hoge concentratie suiker resulteert in een wijn met een stevig postuur, hoog alcoholgehalte en unieke granaat rode kleur.


Wijnweetje

Wist je dat wijnboeren in Italië in tegenstelling tot andere landen geen suikers mogen toevoegen om het alcoholpercentage te verhogen?

Amarone wijn en het DOCG keurmerk

Amarone della Valpolicella is sinds 2009 één van de DOCG Keurmerk wijnen. Het hoogst haalbare keurmerk voor wijn in Italië. Een select aantal wijnen doorstaat deze keuring. Alles staat onder toezicht voor het verkrijgen van dit keurmerk.  De planting van de druivenranken, cultiveren van de druiven en de locatie van de wijngaard. Maar ook de appassimento productiemethode. Een keuring proef volgt.


De leeftijd van de Amarone wijn

Doordat er veel suikers in de wijnmost zit, kan de Amarone wijn langer worden bewaard. Most is sap van druiven, die de alcoholgisting nog niet of niet geheel heeft ondergaan. Na indroging moet de wijn nog minimaal 2 jaar rijpen op houten vaten. Er bestaat echter een oude regel die aangeeft dat de flessen niet eerder dan vijf jaar na indroging op de markt mogen komen. Een aantal wijnhuizen houdt deze oude regel nog in ere. Door het hoge suikergehalte wijn bevat de Amarone wijn minstens 14% alcohol. Het is het wachten dus waard.


De smaak van Amarone Wijn

Als je ons vraagt om het te omschrijven; ruwe bolster, blanke pit. De smaak is intensief en stevig, het mondgevoel is zacht. Je ruikt rijpe kersen, vijgen, kaneel, pruimen en chocolade. Het smaakt naar kersen, bruine suiker en chocolade. Bij oude amarone wijnen proef je duidelijk vijgen en stroop. Benieuwd of je Amarone wijn lekker vindt? Doe dan de smaakprofielen test. Misschien stuit je nog op meer onweerstaanbare wijntjes!

Is Amarone wijn betaalbaar?

Dat ligt eraan wat je bankpasje aankan en wat je voor een goed glas wijn wil uitgeven. Als je Amarone della Valpolicella koopt, krijg je zeker kwaliteit, dat weet je nu. Vanaf 30 euro heb je al een mooi flesje te pakken.

Wat eet je bij een Amarone wijn

Als we naar de italianen moeten geloven, die noemen Amarone della Valpolicella ook wel ‘vino da meditazione’. Vertaalt is dit; de wijn behoeft geen spijs, het is een meditatiewijn. Maar als je er toch aan toe bent: rundvlees, wild, een lekkere paddestoelen risotto of harde kazen als Pecorino en Parmigiano Reggiano matchen perfect. En het bezinnen kun je daarna ook nog wel.


Hoe lang kun je Amarone bewaren

Ja, dit is zeer afhankelijk van het wijnjaar. Uit de goede jaren kun je je fles Amarone makkelijk 15 jaar in je keldertje opbergen. Maar bij slechte wijnjaren kun je de Amarone beter drinken als ze nog in haar jeugd is. Een jaar of zeven, niet veel ouder. De jaren 2002 en 2014 waren bijvoorbeeld slechte jaren voor de Amarone wijn. Ja lekker dan, hoor ik je denken, maar hoe weet je dit? Nou, heel makkelijk, kijk maar eens hier. Daarnaast vind je op deze site nog meer zeer nuttige en interessante informatie voor de liefhebber van Italiaanse wijn.


Wat is een goede Amarone wijn?

Als je het doet, doe het dan goed! Bijvoorbeeld deze mooie dikke 3 ltr fles.

Amarone wijn

CANTINA DI VERONA AMARONE DELLA VALPOLICELLA JEROBOAM 2016

Als je het doet, doe het dan goed! Bijvoorbeeld deze mooie dikke 3 ltr fles.

Lees meer

Amarone wijn

MASI COSTASERA AMARONE CLASSICO 2016

Een echte Amarone: een wijn met een zeer hoge smaakintensiteit, complex, veel tannines en kleur. 

Lees meer

Nu weet je in ieder geval, als je ooit zo’n Amarone della Valpolicella kado krijgt dan ben jezelf, net als deze wijn, ook best wel bijzonder!Brandend benieuwd naar meer?