Dirty Deventer

Zo stond deze stad bekend. Maar de laatste jaren is dit sterk veranderd! Deze Hanzestad aan de rivier de IJssel timmert goed aan de weg. Het is levendig, heeft sfeer, charme, is bourgondisch, het leven is er meer dan goed! Deventer ligt op een half uurtje rijden van onze woonplaats. Om deze levendige stad met zijn monumentale sfeer en uiteraard de wijntjes goed te proeven, boeken we een hotelletje. Feest compleet;-)

Boutique hotel Finch   

Richting de historische binnenstad van Deventer valt je oog gelijk op dit karakteristieke pand. Boetiek Hotel Finch is namelijk gevestigd in een monument met een spannende geschiedenis. Details hiervan zijn nog zichtbaar in het hotel… Hotel Finch is een wereldse plek voor levensgenieters, vrije vogels, feestvierders, wijn en fijnproevers. Je stapt binnen in de bar, met een fraaie huiselijke sfeer. Je voelt je gelijk popy door de prettige, persoonlijke ontvangst, je komt thuis! 

We  brengen onze tassen snel naar de room. Dit hotel heeft ze in allerlei soorten en maten. Wij kozen voor de kleinste, de small boutique. Alle kamers zijn een ietsie pietsie chic, origineel, luxe en met wat je niet verwacht: ze hebben een platenspeler met een selectie platen. Wauwtjes! Verblijf je in zo’n hotel en stad: grote kans dat we het kussen amper ruiken. De little rockstar hotelbar is een gezellige plek met een fijne sfeer. Wij doen er snel even een koffietje en gaan de stad verkennen, wetende dat Finch bij “thuiskomst” op ons wacht.


De Brink    

Verder richting centrum staan we in no time op het plein De Brink. Deze heeft rondom tal van terrassen, pittoreske straatjes, historische steegjes en aan de kopse kant museum de Waag. Uiteraard kennen wij al wel de winkelstraten van deze stad. Het heeft de bekende ketens, maar ook bijzondere shops, hippe conceptstores en authentieke speciaalzaken. In de Kleine en Grote Overstraat vind je opvallend veel verrassende kleinschalige en eigenzinnige winkeltjes. Daar gaan onze hartjes sneller van kloppen!


Bergkwartier

Om vandaag de voor ons onbekende delen van de stad te verkennen, staat een stadsgids gereed bij het Bergkwartier. In dit deel bevinden zich tientallen historische panden met een eigen verhaal. De gids kan er met het nodige enthousiasme alles over vertellen. Vele panden zijn hier in de oorlog bewaard gebleven en een groot deel is nu gerestaureerd en in oude glorie hersteld. Ook werden hier films opgenomen zoals A bridge too far. Het toen nog vervallen Noorder Bergkwartier vormde een passende filmset voor de opnames van de oorlogshandelingen.
In dit perfecte decor van middeleeuwse straten wordt ook jaarlijks in december het Dickens festijn gehouden. In het historische Bergkwartier komen dan 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: Oliver Twist, Christmas Carol Singers, weeskinderen, kantoorklerken en deftige lieden. Het gratis toegankelijke Dickens Festijn wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers.

Blij dat we de camera bij ons hebben, want je snapt dat Deventer zeer fotogeniek is!

Nog een keer zwaaien naar de gids en op zoek naar een plekje om te lunchen. Dat wordt nog een dingetje, want de keuze is reuze! We lezen op bijzonderplekje.nl:


It’s Lunchtime 

  • Gastrolounge St. Tropez: Schuin tegenover de Deventer Koekwinkel zit Gastrolounge St. Tropez. Een hippe tent met Franse flair, een plek die niet zou misstaan aan de Franse Rivièra. Zeker op een zomerse dag voelt dit plekje als een dagje vakantie. Voor lunch, coffee, diner, wijnen, cocktails & more. Klinkt heeeel fijn!
  • Sync Ok – groene huiskamer: Het meest groene café van Deventer: duurzaam, vegan en lekker. Midden in de zaak worden kruiden gekweekt, in bakken langs de wand. Kun je gelijk even zien wat er op je bord verschijnt. Zouden ze geen biologische wijn schenken?  
  • No. 11 food & drink: Bij No.11 (op nummer 11) ben je 7 dagen per week vanaf 10.00 uur welkom. No.11 heeft een keuken geïnspireerd op New York. Ontbijten met pancake, lunchen met sandwiches, salads & soups. Niet alleen voor lunch een toffe plek, ook voor een high tea, high wine. Dus alles wat we nodig hebben voor een beetje een leuk leven😉
  • Hotel Huis Vermeer: Grand boutique hotel met een bijzonder restaurant. Neem plaats in de serre of stadstuin, een oase van rust in hartje stad, en laat je in de watten leggen door de chefkok. Onze sommeliers staan voor u klaar om een prachtige wijn-spijs combinatie te verzorgen. Onze wijnen – nauwkeurig geselecteerd op basis van de smaken in de gerechten -zullen u versteld laten staan! Kijk now we’re talking!

Wij kiezen toch voor St tropez. Omdat de heerlijke geuren onze neusjes al bereiken, we staan er bovenop. De kaart is zoals  verwacht: c’est formidable en natuurlijk is er ook een wijnkaart. Wij kiezen voor Zalm Susie explosie bowl met als we er dan toch zijn: een glaasje Diamont rosé. Heerlijk, om er altijd in te blijven!Maar time is money…let’s go.


Streetart

Als kunstliefhebbers en medeorganisatoren van CU & CU Raalte moeten we natuurlijk ook nog even een stukje van de Streetart route meepakken. Deze route is in Deventer nog volop in ontwikkeling. De komende tijd zullen er op zeker 50 verrassende plekken graffiti, murals oftewel muurschilderingen worden aangebracht. Zou Banksy ook nog een x opduiken?

Via smalle steegjes starten we in Het Hof van Adwaita is een verscholen hofje in de binnenstad. Waar kunstenaar Gomad de dichter Adwaita centraal heeft gezet omgeven door flora en fauna. De route wijst ons verder richting Sluisstraat.


Stadskwartier

Onderweg vallen onze mondjes open als we het Stadhuis passeren. Een architectonisch hoogstandje die naadloos past tussen alle monumentale geveltjes.De Deventer stedenbouw traditie van tuinen en binnenpleinen, met elkaar verbonden door paden, gangen en poorten is ook hier toegepast. Maar het aller aller allermooist aan dit gebouw? De “ramen”. De vingerafdrukken van 2.264 Deventenaren zijn – via zandmallen – in aluminium gegoten. Deze aluminium frames zijn in eiken kozijnen geplaatst. Indrukwekkend – subliem en smaakvol!


Bierencafe De Heks

Over smaak gesproken… Onderweg passeren we midden in het oude centrum, achter de Waag het speciaalste speciaalbierencafé van Salland en omstreken; De Heks

Ze hebben 27 taps en ruim 180 bieren van de fles. Gevestigd in een, hoe kan het ook anders, pand uit 1300. Daaraan én aan al die biertjes kunnen we niet zomaar voorbij gaan.


DAVO

Met frisse tegenzin gaan we weer verder. Maar kijk daar! In een oude machinefabriek zit nu een stadsbrouwerij met bierproeflokaal. Deventer heeft zijn eigen bier! Maar even weer een pauze inlassen en even rondkijken in dit industrieel ingerichte pand. Bijzonder!


Het Havenkwartier

Na de nodige tussenstops en graffiti walls, over een schitterend pad langs de IJssel bereiken we dan toch het Havenkwartier. Een industrieel gebied aan het water waar erfgoed, maar liefst 90 creatieve ondernemers, kunst en cultuur, horeca, bouwen en wonen gecombineerd worden met een nog werkzame binnenhaven. 

En binnenkort opent hier Valencia. Een plek waar iedereen samenkomt. Op slippertjes of in een driedelig pak. Lange tafels, de fijnste gerechten om te delen, volle flessen wijn. Net als de Valencianen dat 1890 km verderop ook doen. Wij kijken er naar uit! 

Omdat er verder niets open is in het havenkwartier gaan we terug naar de stad. Als we snel zijn kunnen we nog meevaren naar de overkant…


Skyline Deventer

Eigenlijk mag je deze niet missen bij een bezoek aan deze Hanzestad. Daarom pakken wij nog even het pontje. Van een afstandje zien we de statige panden langs de kade, straten vol historische gevels en een rustig kabbelende rivier de IJssel met vele varende bootjes op de voorgrond.


Meadow

Wij leggen even aan bij het stadsstrand met strandpaviljoen Meadow. Tijd voor taart van de dag (die we delen) en een lekker glas koele witte wijn (die we niet delen). Het leven is goed!


The Lemon Tree

Na nog even gedoucht te hebben in het hotel zijn we net op tijd voor onze reservering bij The Lemon Tree. Klaar voor een culinaire avond zoals we die nog nooit hebben beleefd (zo werd ons verteld). Alleen het interieur en het servies is al een beleving op zich. Een menukaart hebben ze niet dus wij laten ons meeslepen door de experiences. En óf we culinair worden verrast! Door de vele gangen en de beste wijn-spijs combinaties die je maar durft te bedenken, raken we zo ongeveer in extase. Zow de knetter! DIT IS INDERDAAD ‘N EXPERIENCE TO REMEMBER.


De Hip

Kijk, we zouden nu nog even bij De Hip langs kunnen gaan… huiskamer van Deventer, een bekende bar, een danscafé, een winkel; eigenlijk een mix van alles. Je kunt hier bier drinken, wijnen, luisteren naar live muziek. Jong en oud staan hier samen hun voeten van de dansvloer te dansen. 

Maar Finch heeft al te lang op ons gewacht, wij gaan naar onze eigen huiskamer. Met de buik vol maar de ogen nog niet, pakken we hier nog even een flesje wijn mee naar de kamer…

Live well amigos!


Brand benieuwd naar meer?